Pivo se ne smije reklamirati kao – zdravo?

ZANIMLJIVOSTI

 

STVARNO?

 

Pivovare na smiju pivo reklamirati kao proizvod koji potiče zdravlje, odlučio je njemački visoki sud u Karlsruheu

 

Pivo je omiljen napitak na svim geografskim širinama i dužinama, a već godinama nas bombardiraju raznim rezultatima istraživanja koja dokazuju da umjerena konzumacija piva ima blagotvoran učinak na organizam.

 

Ne čudi, naravno, da su pivovare počele takve rezultate koristiti u svojim marketinškim kampanjama, no Nijemci, iako veliki ljubitelji piva, odlučili su im stati na rep – naime, visoki sud u Karlshruheu donio je presudu kojom zabranjuje pivovarama reklamiranje svojih piva kao proizvoda koji su dobri za zdravlje.

 

“Alkoholni napici prema pravilnicima Europske unije ne smiju se reklamirati na način koji bi mogao sugerirati da potiču zdravlje”, stoji u presudi najvišeg njemačkog suda.

 

Time je južnonjemačka pivovara Haerla izgubila i na posljednjoj instanci nakon što su joj već dva suda zabranila upotrebu pojma “bekoemmlich” pri oglašavanju.

 

“Bekoemmlich” njemači rječnik definira kao “lako probavljiv”, ali se može tumačiti i kao “blagotvoran”.

 

Niži sudovi utvrdili su da se ovaj pojam kod većine potrošača tumači kao “zdrav”, a takvo reklamiranje alkoholnih pića nedopušteno je.

 

U presudi Visokog suda Njemačke potvrđuje se da reklamni slogan pivovare Haerle sugerira “poboljšanje zdravstvenog stanja povezanog s konzumacijom prehrambenog proizvoda”.

 

Europski sud je već zabranio da se vino reklamira kao “zdravo”.

 

20.05.2018. 12:54

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.