Simboli Uskrsa i uređenje doma

KRENITE!

 

Ne morate nužno biti praktični vjernik da biste imali razlog za ugodnu blagdansku atmosferu

 

Uskrs je na vratima, a s njim uvijek dolazi i potreba za ukrašavanjem doma uskrsnim simbolima. Ne morate nužno biti praktični vjernik da biste imali razlog za ugodnu blagdansku atmosferu, pa evo najprepoznatljivih simbola Uskrsa:

 

Uskrsni zeko – jedan od najprepoznatljivijih uskrsnih simbola. Prvi put se zec spominje kao simbol ovog blagdana prije 1500 godina i to u Njemačkoj. Povezuju ga s plodnošću i blagostanjem.

 

 

Janje – simbolizira jaganjca Božjeg koji je dao svoj život za spasenje cijelog svijeta. Ovaj simbol zapravo je povezan sa židovskom Pashom. Naime, za taj su blagdan Židovi imali običaj žrtvovati janje, a prvi kršćani, koji su većinom bili Židovi, povezivali su tu žrtvu s Kristovom žrtvom.

 

 

Bogati stol – na Uskrs stol uvijek izgleda, kao i za vrijeme Božića, najbogatije u godini. Jede se šunka, a često se peče kruh te pripravljaju druge slastice. Vjernici nose hranu u crkvu kako bi je svećenik blagoslovio prije objeda.

 

 

Svijeća – velika uskrsna svijeća simbolizira život i radost, stoji pokraj oltara i pali se u noći Velike subote. Svijeća se prvo unosi u crkvu, a tek se onda njezinom vatrom pale sve ostale svijeće u crkvi.

 

 

Pisanice – ukrašavanje jaja za Uskrs tradicija je koja je širom svijeta prisutna još od davnih dana, a ima li što zabavnije od bojanja jaja na različite načine, tuckanje s njima prije obroka i, na kraju, lijepo uređene košarice na stolu…

 

 

31.03.2018. 12:11

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.