Stres – kako ga otjerati od sebe

ZANIMLJIVOSTI

 

7 KORAKA

 

Negativni utjecaji na naše psihofizičko zdravlje su toliko različiti da ponekad možemo pomisliti da se ne radi o stresu

 

Stres nas ubija na mali milijun različitih načina, zato ga i zovemo tihim ubojicom – negativni utjecaji na naše psihofizičko zdravlje su toliko različiti da ponekad možemo pomisliti da se ne radi o stresu…

 

No, vrijeme je da se uhvatite u koštac s time i riješite se stresa zauvijek (naravno, mislimo na smanjivanje razina na prihvatljive i zdrave količine, jer potpuno ga se riješiti je u modernom svijetu zapravo nemoguće).

 

Kako se učinkovito nositi sa stresom

 

Hobiji – vrlo je važno naći vremena za sebe i svoje radosti. Ako vas svakodnevica melje vjerojatno ste i zaboravili da postoje stvari koje vas vesele. Bez obzira imate li djecu i puno obaveza, ne smijete zapostaviti sebe jer to dugoročno šteti i vama i vašoj obitelji.

 

Prijatelji – dobar prijatelj je zlata vrijedan i to zaista mislimo. U lijepim trenucima dijelit će s vama radost, u onim teškim bit će vam slamka spasa i svjetlo na kraju tunela. Bit će onaj koji će vas prigrliti i podići kada vam je to najpotrebnije. Dobar prijatelj izvlači najbolje iz nas.

 

 Profesionalna pomoć – nije sramota tražiti i prihvatiti pomoć. Osvrnite se oko sebe, pogledajte što vam treba i pitajte. Riješit ćete svoje probleme i obogatit svoj život.

 

 Smisao za humor – od srca se nasmijati bolje je od svake psihoterapije. Ako imate sreće da se družite s humorističnim osobama, zovite ih na ručak, kavu ili u šetnju. Ako ste vi jedna od njih, dajte si oduška. Ako niste, pogledajte komediju.

 

Tehnike opuštanja  – joga, tehnike disanja, masaže i meditacije pomoći će vam opustiti se, što je vrlo važno iako to često podcjenjujemo. Kroz jogu ćete početi doživljavati svoje tijelo, osluškivati ga i bolje upoznati. Naučit ćete duboko disati što je vrlo konstruktivan način da se opustite i posvijestite trenutak u kojem se nalazite te se povežete sa svijetom oko sebe. Masaža, primjerice tajlandska, pomoći će vam da izbacite iz sebe strahove i negativne emocije, dok će vam meditacija smiriti um i centrirati vas.

 

  Volontiranje – činiti dobro drugome i pomagati daje smisao našem životu i obogaćuje i nas i druge.

 

Zdrava prehrana i vježbanje – prehrana bogata hranjivim tvarima, svježe i kvalitetno voće i povrće djeluju dobro ne samo na tijelo, nego i na duh. Obratite pozornost na to kako se osjećate kada pojedete kutiju keksa, a kako kada pojedete zdjelicu voća. O vježbanju ne treba posebno govoriti. Poznato je da se dok vježbamo u tijelu luči hormon sreće – prirodno oružje protiv stresa.

09.06.2018. 17:36

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.